Under hela projekttiden (2024–2026) träffas seniorexperterna sju gånger per termin för att testa aktiviteter, diskutera för projektet relevanta ämnen och på andra sätt bistå projektet med viktig information. Seniorexperterna finns i Karlstad, Luleå och Stockholm. Projektledare och pedagogiskt ansvarig besöker varje grupp två gånger per termin.
Utbildade seniorexperter finns även i Linköping, men de har valt att delta bara en eller två gånger per termin under 2025 vid de tillfällen projektteamet kommer.
Arbetet med att skapa ett material för att förebygga psykisk ohälsa hos personer med IF. Arbetsnamnet är Vardagsprat och syftar på hur viktiga de vardagliga samtalen är och att tidigt fånga upp tecken på psykisk ohälsa. Materialet kommer innehålla information om olika symtom, friskhetsfaktorer, tips på frågor att ställa, checklista att ha till hands med mera. Materialet är främst tänkt att användas av personal inom LSS. Vardagsprat utformas i samarbete med psykiater Lena Nylander som har lång erfarenhet av att möta personer med IF och psykisk ohälsa. Förhoppningen är att materialet är klart för användning i slutet av 2025.
Projektets samtliga samarbetspartners håller oss uppdaterade inom respektive område samt hjälper projektet att sprida vår information. De bistår också med sina specialkunskaper när projektet behöver kunskap. Många av dem har utöver detta andra uppgifter som de bistår projektet med, se nedan.
Sensus: tillsammans med Sensus Arvsfondsprojekt SKILLS öka den digitala kunskapen hos äldre med IF samt skapa en anpassad instruktion till appen DigiVi.
Misa: fortsätta arbetet för att kunna öppna en andra träffpunkt för äldre med IF. Den första öppnades i Stockholm i november 2024.
Forum Carpe: tillsammans anordna en utbildningsdag för personal, beslutsfattare, hälsa och sjukvårdspersonal samt andra funktioner inom LSS med fokus på åldrande hos personer med IF, vad projektet jobbar för samt delge det senaste inom forskning på området. Dagen planeras att genomföras under senhösten 2025.
Södertälje kommun: under 2025 fortgår samarbetet med kommunen, främst genom regelbundna besök på träffpunkten Monsunen där projektet kommer att testa en del aktiviteter samt ta del av framgångsfaktorer och utvärdering. Informationen kommer användas till aktivitetsbanken och till idéskriften.
Göteborgs stad: under 2025 planerar Göteborgs stad (funktionsstödsförvaltningen) att starta minst en träffpunkt för äldre personer inom LSS. Projektet kommer att noggrant följa denna process och ha regelbundna träffar med projektgruppen. Projektet bidrar med kunskap om målgrupp och annan viktig information för att underlätta processen.
LSS/SoL-hälsan: under året fortgår tester av de jympaprogram som LSS-hälsan skapade till projektet hösten 2024. Testerna sker av seniorexperterna, av våra testorter och med hjälp av projektets samarbetskommuner. Kontinuerlig kontakt mellan LSS/SoL-hälsan sker under hela året.
Studieförbundet vuxenskolan (SV): Bistår med administration kring seniorexperternas träffar, handledare samt i Stockholm med träfflokal. De bistår också med stöd att hantera uppdrag som inkommer till seniorexperterna.
Styrgruppsmöte med samtliga samarbetspartners, projektets medlemmar samt FUB kommer genomföras minst två gånger under året.
Under året kommer projektet besöka flera befintliga träffpunkter, till exempel Café Katarina och ABF Huddinge. Vi kommer fortsätta vårt samarbete med vår testkommun Malmö den första terminen av 2025. Till hösten hoppas projektet inleda samarbeten med nya mindre testkommuner.
Påbörja arbetet med att filma personer med IF och låta dem berätta sin livsberättelse. Materialet är tänkt att användas som bland annat underlag för diskussion på träffpunkter och av personal inom LSS. Materialet kan även användas som tidsdokument och en viktig information till framtiden. Arbetet påbörjas tidigast under hösten 2025.
Projektet har som ambition att posta flera inlägg i veckan på Facebook, Instagram och Linkedin. Syftet med inläggen är att informera vad som pågår i projektet, sprida kunskap samt att synliggöra äldre personer med IF (som väldigt sällan syns på sociala medier).
Projektet kommer att delta som utställare på Intradagarna i september 2025.
Tillsammans med FUB Västra Götaland och SV Västra Götaland genomföra en heldag för personer med IF. Syftet med dagen är att deltagarna ska få testa några aktiviteter och bistå projektet med utvärdering av dessa, lära sig nya saker och förhoppningsvis ha roligt samtidigt!
Uppstart
Projektet startade upp i januari 2024 med projektledare och kommunikatör/projektkoordinator på plats. En pedagogiskt ansvarig började i mitten av mars och arbetade ca 2 månader. Tjänsten stod sedan vakant till september då ny pedagogiskt ansvarig började.
I första skedet var det mycket internt uppstartsarbete såsom skapande av administrativa rutiner, kontakt med samarbetspartners, förberedelser inför start av diverse processer samt framtagande av grafisk profil och uppstart av sociala medier och webbsida.
Samarbetspartners
Projektet startade med nio samarbetspartners nämligen Autism Sverige, Svenska Downföreningen, Studieförbundet Vuxenskolan, Göteborgs stad Funktionsstödsförvaltningen, Södertälje kommun, Forum Carpe, LSS/SOL-hälsan i Stockholm, Sensus projekt SKILLS, Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Projektets samtliga samarbetspartners håller oss uppdaterade inom respektive område samt hjälper projektet att sprida vår information. De bistår också med sina specialkunskaper när projektet behöver kunskap. Många av dem har utöver detta andra uppgifter som de bistår projektet med.
Exempelvis har vi haft flera möten med LSS/SOL-hälsan som hjälper oss med att ta fram gympaprogram för äldre och bidragit med goda råd om vad man bör tänka på vid träningstillfällen.
Under våren fick vi in vår tionde samarbetspartner, Misa, som i samarbetet öppnade en träffpunkt för äldre med IF på Södermalm.
Seniorexperterna
Seniorexperterna som är personer med IF över 50 år har utbildats till seniorexperter i det tidigare projektet ”Gott liv som äldre”. De har fått utbildning i Aktiviteter, Boende, Åldrande, Delaktighet samt även talarträning. I detta projekt ska de bistå projektteamet utifrån sin expertroll och ge feedback på olika aktiviteter och material som projektteamet behöver testa. Projektteamet diskuterar också olika ämnen tillsammans med seniorexperterna. Seniorexperterna finns i Luleå, Karlstad, Stockholm och Linköping. Under vårterminen träffades grupperna 7 gånger och projektteamet kom 2 gånger/termin för att ta del av diskussionerna och testa olika saker.
Till höstterminen bestämdes att Linköping endast träffas en till två gånger/termin och då kommer projektteamet dit.
Sociala medier
Projektet har som ambition att posta flera inlägg i veckan på Facebook, Instagram och Linkedin. Syftet med inläggen är att informera vad som pågår i projektet, sprida kunskap samt att synliggöra äldre personer med IF (som väldigt sällan syns på sociala medier).
Intradagarna
Projektet deltog som utställare på Intradagarna i september 2024.
Alla kan yoga - stolsyoga för äldre
Vi tillfrågade projektet Alla kan yoga om ett speciellt stolsyogaprogram för äldre med IF. Detta fick vi som filmad instruktion under våren 2024 med löfte om att använda gratis på de ställen vi undersökte. Programmet blev mycket uppskattat av våra testdeltagare som bland annat sa ”Det kändes skönt i kroppen”.
Studiebesök
Vi har varit på flera studiebesök på olika träffställen för äldre med IF
Dels på träffar för äldre med IF som FUB Göteborg och Studieförbundet Vuxenskolan samarbetar kring. Dessa träffar har inriktning på teater, kultur, skapande. Vi träffade många deltagare där som trivdes bra! Träffarna hålls en gång i veckan under terminerna.
Studiebesök till Skarpnäck där kulturförvaltningen har klassiska seniorträffar för äldre med IF. Även där innehåller träffarna mycket kulturella inslag. Vid varje träff äter man lunch tillsammans. Träffarna hålls varannan måndag.
Vi var också i Malmö på studiebesök på en träffpunkt som varit öppen i ca 1 år. Där har man öppet alla vardagar med två pass per dag, ett på förmiddagen, ett på eftermiddagen. Detta ställe blev sedan testort och har också bidragit med många tips till checklistan på vad man ska tänka på innan man öppnar träffpunkt.
Heldag med föreläsning/workshop i samarbete med Forum Carpe
Tillsammans med Forum Carpe ordnade vi en heldag m ca 50 deltagare. Förmiddagen bestod av föreläsningar om projektet, åldrande och IF, Conny B som är äldre m IF berättar samt tydliggörande pedagogik. Eftermiddagen bestod av workshop 1 om psykisk hälsa/ohälsa, workshop 2 om arbetssätt/metoder. Detta var en viktig dag för oss i projektet då vi fick in mycket bra underlag för de material vi ska ta fram nästa år.
Volontärutbildning
Arbetet med framtagande av en utbildning för volontärer påbörjades. Utbildningen innehåller avsnitt om funktionsnedsättningen, pedagogik samt om åldrande. Den är avsedd som baskunskap för en person som vill bli volontär på en LSS-verksamhet för äldre och som inte har några förkunskaper.
Vardagsprat
Arbetet med att ta fram detta material har påbörjats under året. Materialet är avsett att användas av personal/anhöriga för att förebygga psykisk ohälsa. Senare kommer även ett material för personer med IF att tas fram på lättläst.